Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Norsku se diskutuje o zákazu zahalování obličeje, ministři už předložili zákon

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Oslo - Omezení ohledně zahalování obličeje na veřejnosti, které se týká především ženských muslimských oděvů, platí v různém rozsahu například ve Francii, Belgii, Bulharsku či Nizozemsku. Norsko by se mohlo stát první severskou zemí, která zákaz nošení burky či nikábu zavede. Podobný návrh projednává i Dánsko.

Tři členové norské vlády - ministryně financí Siv Jensenová ze Strany pokroku, ministr pro vzdělání a integraci Jan Tore Sanner z Konzervativní strany Höyre a ministryně pro vědu a vyšší vzdělání Iselin Nyböová z Liberální strany Venstre - předložili návrh zákona, který má zakázat nošení závojů a šátků zahalujících obličej ve školkách, školách a na univerzitách. Informoval o tom server The Local, podle něhož se očekává, že parlament návrh schválí.

"Norsko je otevřená společnost, jsme zvyklí dívat se jeden druhému do obličeje. To je zvlášť důležité při výuce, ve školkách a ve školách... Zákon zajistí dobrou komunikaci," řekl Sanner televizi NRK. Podotkl přitom, že burku či nikáb nosí v Norsku jen málo žen, ale najdou se takové případy.

Zákaz by se měl týkat i dalších forem vzdělávání, včetně například zájmových kroužků po vyučování.

Podle ministryně Jensenové bude odpovědnost za dodržování zákazu na příslušných vzdělávacích zařízeních. "Instituce by se měly pokusit tuto otázku řešit nejprve prostřednictvím dialogu... Pokud zaměstnanci opakovaně poruší pravidla, mohou přijít o práci," řekla Jensenová.

Opoziční uskupení - Dělnická strana, Strana středu a Socialistická levicová strana - jakož i Křesťanská lidová strana se již dříve vyjádřily pro zákaz zahalování obličeje.

Témata:  Norsko muslimové EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy