Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové informace: Brity v kauze Skripal se prý snažili ovlivnit ruští trollové

Twitter
Twitter
Foto: INT

Londýn - Do případu otravy ruského agenta Sergeje Skripala se vložila také digitální laboratoř Digital Forensic Research Lab. Z její analýzy vyplývá, že se ruští trollové na twitteru pokoušeli manipulovat s míněním Britů ohledně kauzy.

Uživatelé z několika zřejmě falešných účtů na twitteru, které podle analytiků mohou být napojeny na trollí farmu v Petrohradu, sdíleli anketu britské blogerky Rachael Swindonové, ve které hlasovalo na 15.700 lidí. Blogerka se v anketě ptala, zda si lidé myslí, že britská premiérka Theresa Mayová "poskytla dostatek důkazů k tomu, aby mohla z případu obvinit Rusko".

77 procent uživatelů odpovědělo záporně. Swindonová, která je známou podporovatelkou vůdce britských opozičních labouristů Jeremyho Corbyna a která má na twitteru 57.000 odběratelů, následně uzavřela, že "nálada britské veřejnosti se mění".

Podle expertů z Digital Forensic Research Lab však některé z nejvlivnějších tweetů této ankety pocházelo z prokremelských účtů, které byly zřejmě organizované.

Analytik Ben Nimmo uvedl, že proruští uživatelé se tak snažili ovlivnit hlasování v anketě a vytvořit zdání větší nespokojenosti Britů s britskou vládou, než uživatelé twitteru ve skutečnosti projevili. "Rozsáhlé zapojení ruských účtů v britské anketě tak ukazuje, jak snadno mohou propojené účty zvýšit účast v on-linové debatě a s velkou pravděpodobností zmanipulovat ji i z velké dálky," dodal odborník.

Anketu sdíleli například z twitterových profilů, které se obvykle soustřeďují na ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym nebo na sestřelení malajsijského letu MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014.

Témata:  X (dříve Twitter) Velká Británie Rusko Sergej Skripal

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy