Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko si pozvalo na kobereček ruského velvyslance

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Několik zemí EU dnes koordinovaně vyhostilo ruské diplomaty. Slovensko se k nim prozatím nepřidalo. Tamní ministerstvo zahraničí si ale předvolalo ruského velvyslance v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii.

"Vývoj situace, jakož i odpovědi Ruska na výzvy, které mu adresovaly státy EU, včetně Slovenska, ovlivní další kroky, které jsme v této věci připraveni zvážit," uvedl mluvčí slovenské diplomacie Peter Susko.

O společném postupu vůči Moskvě jednal minulý týden summit státníků členských zemí EU, který souhlasil s názorem britské vlády, že za útokem na Skripalovy je s největší pravděpodobností odpovědné Rusko. Moskva takové obvinění odmítá.

Ministr zahraničí ČR Martin Stropnický (ANO) uvedl, že se dnes setkal s ruským velvyslancem Alexanderem Zmejevským a o vypovězení tří diplomatů ho informoval. Musí opustit Česko do 1. dubna. "Nemůžeme vzhledem k diplomatickým zvyklostem specifikovat zařazení oněch tří diplomatů," uvedl Stropnický. ČR však podle něj jednala s rozmyslem, nikoliv nahodile.

K vypovězení ruských diplomatů se připojily i další státy EU, mimo jiné Německo, Francie nebo Polsko, a také Spojené státy. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová povolala do Bruselu ke konzultacím evropského velvyslance v Rusku.

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok.

Témata:  Slovensko diplomacie Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy