Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nevyhostíme ruské diplomaty ani v případě viny, oznámila šéfka rakouské diplomacie

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Rskousko na rozdíl od mnoha členských států EU nehodlá vyhostit ruské diplomaty. Ministryně zahraničí Karin Kneisslová za populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) dnes poukázala na nutnost úplného objasnění kauzy otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala.

Kneisslová v rozhovoru s agenturou APA řekla, že požaduje "plné objasnění okolností". Dokonce i v případě, že by se ukázalo, že je Rusko za útok ze Salisbury odpovědné, postoj Rakouska se pravděpodobně nezmění, potvrdila Kneisslová.

Zatím ale taková situace nenastala, zdůraznila Kneisslová, která je nyní na cestě po zemích jižní Evropy. Za současných okolností je podle ní každopádně "zásadní udržení všech komunikačních kanálů".

Rozhlasové stanici Ö1 dnes Kneisslová řekla, že nyní je třeba případ objasnit, protože konečný důkaz o tom, že za ním je Rusko, stále nebyl podán.

V reakci na chemický útok z počátku tohoto měsíce vyhostilo jednoho i více ruských diplomatů kromě Británie dalších 16 unijních zemí a několik dalších států včetně USA nebo Ukrajiny. Agentura APA vyzdvihuje, že ke kroku přistoupily i Česko a Maďarsko, považované za proruské.

Témata:  Rakousko Rusko diplomacie

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy