Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemná návštěva v Číně? Média spekulují, zda Peking navštívil vůdce KLDR Kim Čong-un

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Peking - Vlak, který do Číny přivezl severokorejskou delegaci, dnes odpoledne místního času (ráno SEČ) opustil Peking. Který z vrcholných představitelů KLDR v čínské metropoli jednal, stále není známé. Agentura Bloomberg napsala, že to byl přímo vůdce Kim Čong-un. Podle analytiků se ale mohlo jednat o Kimovu mladší sestru Kim Jo-čong nebo o jednoho z nejbližších Kimových spolupracovníků Čche Rjong-hea.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes odmítlo podat zprávy o tajemné návštěvě v Pekingu. "V tuto chvíli nemáme žádné informace. Informace budou zveřejněny v příhodnou dobu," sdělil mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing.

Pokud by v Číně opravdu jednal Kim Čong-un, byla by to jeho první známá zahraniční cesta od roku 2011, kdy stanul v čele KLDR. Kim Čong-un se má koncem dubna sejít s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a do konce května podle všeho i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Setkání Kima s čínským vedením před zmíněnými summity by podle expertů bylo logické. Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem KLDR, ačkoli v poslední době se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje.

Tomu, že do KLDR přijel Kim, by nasvědčovala i mimořádná bezpečnostní opatření, která byla v souvislosti s tajemnou návštěvou přijata. Delegace také přijela zeleným vlakem se žlutými horizontálními pruhy, který se podle japonských médií podobal vlaku, jímž kdysi cestoval otec stávajícího severokorejského diktátora a jeho předchůdce ve funkci Kim Čong-il.

O nezvykle přísných bezpečnostních opatřeních mluvili jak lidé v čínském městě Tan-tung na hranici s KLDR, tak v Pekingu. V čínské metropoli policisté vykazovali turisty z centrálního náměstí Tchien-an-men, což zpravidla signalizuje, že se ve Velké síni lidu koná schůzka vysokých politických představitelů.

Jižní Korea uvedla, že zatím nemá zprávy o složení delegace v Pekingu a že situaci "bedlivě sleduje".

Témata:  Severní Korea Čína Kim Un-Čong Kim Jo-čong

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy