Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč se Paul Ryan nesešel se Zemanem? Americký politik odkázal na Hrad

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan neřekl, proč se během svého pobytu v České republice nesetkal s prezidentem Milošem Zemanem.

V Ryanově programu byla schůzka s premiérem v demisi Andrejem Babišem, předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (oba ANO), projev na schůzi Sněmovny a vystoupení na konferenci v Senátu.

"Co se týká mé návštěvy tady, odkázal bych na prezidentskou kancelář ohledně toho, proč jsme se sešli nebo nesešli," reagoval Ryan na otázku. "Jsem velmi rád, že jsem měl možnost setkat se s premiérem, s předsedou Sněmovny a dalšími představiteli," dodal.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček již dříve uvedl, že Zeman chce, aby jeho prvním kontaktem se zahraničím po znovuzvolení byla cesta na Slovensko. Dnes prezident řekl, že cesta Ryana je soukromou návštěvou, nikoli oficiální. "Rád se s ním kdykoli setkám, pokud si to bude přát, zatím pokud vím, si to nepřál," řekl Zeman. Na doplňující otázku moderátora dodal, že žádná žádost o schůzku k němu nedoputovala, takže ji nemohl ani zamítnout.

Třetí nejvýše postavený politik USA se nevyjádřil ani k možnému setkání hlav obou států v Bílém domě. "Nemůžu mluvit o tom, jestli (Zeman) pojede do USA nebo ne. Zastupuji legislativní část vlády, ne exekutivu," podotkl Ryan.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Paul Ryan Pražský Hrad

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy