Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn informoval diplomaty o kauze Skripal, podle Ruska to bylo fiasko

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Britské velvyslanectví v Moskvě sezvalo zástupce zhruba 80 ambasád a prezentovalo jim poznatky Londýna ke kauze bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Informace byly podle listu Kommersant shrnutím již známých skutečností s jedinou důležitou výjimkou: zatímco dosud Londýn označoval vinu Ruska za velmi pravděpodobnou, nyní tvrdí, že Moskva je "vinna bez sebemenších pochyb".

Americký velvyslanec v Moskvě Jon Huntsman označil šestistránkovou prezentaci za velmi přesvědčivou, napsal ruský deník.

Britský dokument obsahuje chronologii útoku na Skripala a jeho dceru Juliji, které 4. března našla britská policie v bezvědomí na lavičce v jihoanglickém Salisbury. Popisuje látku novičok a uvádí seznam nepřátelských aktů Ruské federace za posledních dvanáct let.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na facebooku označila britskou prezentaci za fiasko. "Na základě těchto šesti stránek se rozhodli o odpovědnosti cizího státu za chemický útok," napsala mluvčí.

Huntsman listu Kommersant řekl, že prezentace, jejíž podklady zástupci zahraničních ambasád obdrželi, přesvědčila britské spojence o nutnosti být ve Skripalově kauze s Londýnem solidární.

Vyhoštění 60 Rusů z diplomatických misí v USA následovalo nedlouho poté, co Spojené království na údajný ruský útok odpovědělo vypovězením 23 ruských diplomatů. Celkem pak k dnešnímu dni 27 států světa vyhostilo 144 ruských diplomatů, z bruselského sídla NATO musí odejít dalších sedm akreditovaných Rusů. Lucembursko se dnes rozhodlo povolat z Moskvy svého velvyslance ke konzultacím.

Témata:  Rusko Velká Británie diplomacie Sergej Skripal

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy