Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump a Mayová telefonicky mluvili o vyhoštěných ruských diplomatech

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington/Londýn - Bílý dům oznámil, že americký prezident Donald Trump dnes telefonicky hovořil s britskou premiérkou Theresou Mayovou o řetězovém vyhoštění ruských diplomatů v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala.

Británie z útoku na Skripala obvinila Rusko, které ale odpovědnost odmítá.

Řada evropských zemí, ale také USA, Kanada, Austrálie nebo NATO v rámci solidarity s Británií vyhostily některé ruské diplomaty, celkem své působiště v zahraničí musí opustit okolo 150 pracovníků ruských zastupitelských úřadů.

Česko vypovědělo tři ruské diplomaty. Mnohé státy o vypovězených Rusech hovoří jako o příslušnících tajných služeb či špionech.

"Oba vůdci se shodli na významu odstranění ruské sítě špionů ve Spojeném království a ve Spojených státech, aby bylo možné omezit tajné ruské aktivity a předejít na svém území budoucím útokům chemickými zbraněmi," citovala agentura Reuters prohlášení Bílého domu.

Témata:  Donald Trump Rusko Theresa Mayová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy