reklama

Kněz Heinrich Bedford-Strohm uvedl, že povinná výuka islámu ve školách po celém Německu by poskytla muslimským žákům šanci zaujmout kritický přístup k jejich vlastnímu náboženství.

Agentura Reuters uvádí, že sedm ze šestnácti spolkových zemí nabízí ve školách nějakou formu výuky islámu, podobně, jako existují hodiny zaměřené na katolictví a protestantismus. V Německu žijí čtyři miliony muslimů, což je asi pět procent z celkového počtu obyvatel.

Postoj některých lidí k islámu je značně negativní, a to zejména kvůli militantním útokům, ke kterým v Evropě došlo, a kvůli uprchlíkům, kterých jen do Německa loni přišel více než milion – většina z nich jsou muslimové.

Tento příliv podnítil vznik antimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD), která tvrdí, že islám porušuje ústavu, a chce zakázat stavbu minaretů nebo zahalování žen. Téměř dvě třetiny Němců si podle posledního průzkumů, který byl pproveden tento měsíc, myslí, že islám nemá v jejich zemi místo,

Kromě toho od roku 2012 stovky Němců opustily Evropu a připojily se k radikální skupině Islámský stát v Sýrii a Iráku. Vyplývá to z informací tamního ministerstva vnitra.

Protestantský kněz Bedford-Strohm také připomíná, že všechna vyznání v Německu musí být slučitelná s demokratickou ústavou země. „Tolerance, náboženská svoboda a svoboda svědomí musí platit pro všechna náboženství," řekl v rozhovoru zveřejněném v pátek.

Za hodiny islámu by podle něj měla být zodpovědná islámská sdružení v Německu. Dodal, že doufá, že tato sdružení budou „partnerem" pro německý stát.

Rivalita a spory mezi islámskými asociacemi však úsilí zaměřené na zřízení náboženské výuky pro muslimy v některých oblastech komplikují. Napjaté jsou také vztahy s některými vysokými školami, které připravují učitele pro výuku islámu.