Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korejský summit bude na konci dubna

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Soul - První mezikorejský summit po více než deseti letech by se měl uskutečnit 27. dubna v demilitarizované pohraniční zóně v jihokorejské části obce Pchanmundžom. Kim Čong-un se stane prvním vůdcem KLDR, který od korejské války z 50. let vkročí na jihokorejskou půdu.

Summitu bude předcházet 4. dubna setkání korejských představitelů na pracovní úrovni, na němž budou projednány podrobnosti týkající se vrcholné schůzky, včetně protokolu, bezpečnostních opatření a krytí rozhovorů v médiích.

Teprve třetí vrcholná schůzka od dob rozdělení Korejského poloostrova se bude konat krátce poté, co severokorejský diktátor naznačil ochotu jednat o ukončení jaderného programu KLDR.

Podle jihokorejského ministra pro sjednocení Čo Mjong-kjona, který byl jedním ze členů tříčlenné jihokorejské delegace na dnešních přípravných rozhovorech, by otázka denuklearizace Korejského poloostrova měla být také tématem plánovaného summitu Kim Čong-una a Mun Če-ina. Jednat by měli i o zlepšování mezikorejských vztahů, dodal Čo bez dalších podrobností.

Kim tento týden pobýval v Číně. Detaily rozhovorů nejsou známy, podle expertů mohl jednat s čínskými představiteli o hospodářské spolupráci či žádat mírnější uplatňování sankcí, kterými Rada bezpečnosti OSN trestá KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy.

Právě zmírnění tlaku a mezinárodních sankcí je podle kritiků hlavním cílem nynějších vstřícných severokorejských gest. Kvůli sankcím Pchjongjang přišel o většinu zdrojů příjmů. Stávající severokorejská diplomatická ofenziva přichází po velmi provokativním roce, kdy KLDR uskutečnila svoji zatím nejsilnější jadernou zkoušku a testovala také mezikontinentální balistické rakety vyvíjené tak, aby byly schopné zasáhnout Spojené státy.

Obě Koreje zůstávají technicky ve válečném stavu, protože vzájemný konflikt z let 1950-1953 byl ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou. První setkání vůdců obou korejských států se uskutečnilo v roce 2000, kdy se sešel jihokorejský exprezident Kim Te-džung se severokorejským diktátorem Kim Čong-ilem. Kim Čong-il se pak v roce 2007 také setkal s Kim Te-džungovým nástupcem Ro Mu-hjonem.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy