Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman jde proti zájmům ČR, napomáhá šíření lživého obvinění, zuří senátor

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se postaral o pořádné pozdvižení, když uložil šéfovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi, aby BIS pátrala po tom, zda byl na území Česka vyvíjen nebo skladován jed novičok. Poslanci STAN dokonce mluví o podání ústavní žaloby na prezidenta. Tématu se věnuje také senátor Václav Láska (nestraník za SZ a KDU-ČSL s podporou Pirátů).

Láska se věnuje kroku prezidenta Miloše Zemana, který veřejné pověřil BIS, aby zjistila, zda se v ČR vyvíjel, vyráběl nebo skladoval jed novičok. Senátor uvádí, že to považuje za zradu a že nezůstane pasivní.

„A jsem si jist, že ani Senát jako celek. Jen nám dejte pár dní, abychom našli účinný a správný postup. Nemám rád 'plácání do vody' a prázdná gesta. S kolegy chceme situaci řešit, nejenom nahánět politické body. Takže pár dní porad s ústavními právníky, odborníky na právo i bezpečnost. Ale budeme reagovat. Slibuju,“ uvedl.

Senátor, který v minulosti působil jako policejní vyšetřovatel a předseda správní rady Transparency International, upozornil na zásadní problém. „Veřejné úkolování BIS nelze považovat za snahu něco zjistit (tím že to oznámíte, skoro vylučujete, že se něco může zjistit), ale za snahu zpochybnit slova a ujištění vlády a podpořit lživé obvinění nepřátelské mocnosti,“ tvrdí Láska.

Později se o věci rozepsal podrobněji. „Veřejné pověření tajné služby ke splnění úkolu nemůže být nikdy motivováno snahou o splnění úkolu. Tajné služby se neúkolují veřejně. Tím snižujete jejich šanci opravdu něco zjistit, splnit zadání. Proto krok prezidenta, kterým zaúkoloval veřejně BIS pátráním po jedu novičok, vnímám jen jako gesto, které má zpochybnit integritu české zahraniční politiky, zpochybnit Českou republiku v očích jejich evropských spojenců a napomáhat šíření lživého obvinění České státu ze strany Ruské federace,“ upozornil senátor.

Oznámil také, že požádal senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost, aby byl tento bod – tedy pověření BIS ze strany prezidenta - zařazen na pořad jednání výboru. „Ten bude v úterý od 10 hod. Budu na něm navrhovat usnesení odsuzující tento počin Hradu. A dále těch několik dní do jednání výboru využiju na to, abych s odborníky na právo, Ústavu a bezpečnost nalezl cestu, kterou se pokusíme zamezit dalšímu konání Hradu proti zájmům České republiky,“ doplnil Láska.

Témata:  Václav Láska Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy