Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se opět pustilo do Česka kvůli novičoku

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Moskva/Londýn - Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes prohlásila, že důležité místo ve výzkumu otravných látek v ČR mají nervově paralytické látky typu novičok. Z Británie dnes přišla informace, že se zdravotní stav Julije Skripalové zlepšuje.

Zacharovová v komentáři ke kauze bývalého ruského agenta Sergeje Skripala otráveného v Británii armádním jedem řekla, že NATO využívá potenciál českého chemického průmyslu a české poznatky v oblasti protichemické obrany.

Vývoj pod kódovým označením Novičok probíhal v Británii, USA, Česku a Švédsku, zopakovala mluvčí dřívější ruská tvrzení. Česko (Československo) podle Zacharovové provádělo výzkumy v oblasti protichemické obrany v rámci Varšavské smlouvy. "Ve všech médiích jsou zprávy na toto téma, praví se tam, že po rozpadu organizace (Varšavské smlouvy) se český vědecký potenciál v této oblasti hodil novým západním partnerům, NATO ho zdědilo".

Existující mediální informace o činnosti vědeckých středisek zkoumajících v Česku bojové otravné látky dovolují podle Zacharovové dospět k závěru, že "významné místo ve výzkumu mají látky nervově paralytického účinku zvané podle západní klasifikace novičok". Čeští vědci nejednou získávali granty vědeckého výboru NATO, ve Vyškově existuje středisko NATO pro ochranu před zbraněmi hromadného ničení, konstatovala ruská mluvčí.

"Samostatným směrem výzkumu (českých) toxikologů je vývoj protijedů a také takzvaných spojujících látek a fermentů, které pohlcují komponenty nervově paralytických látek. Výzkumné práce provádí česká strana v těsné spolupráci se strukturami NATO," pokračovala Zacharovová. Fakt, že čeští chemici volně disponují charakteristikami otravných látek třídy novičok, svědčí o široké dostupnosti této informace, dodala.

"Prahu nikdo v ničem neobviňoval a neobviňuje. Na rozdíl od britských kolegů žádná obvinění nevznášíme. Mluvíme jen o tom, že dokonce i v mediálním prostoru - a není to propaganda, nejsou to ruská, ale česká média - existuje velké množství materiálů, potvrzujících potenciál Česka v oblasti chemických výzkumů. To je prostě třeba brát v úvahu," řekla mluvčí.

Zdravotní stav Skripalové, která byla spolu s otcem Sergejem otrávena v anglickém Salisbury, se výrazně zlepšil, oznámila nemocnice v Salisbury. Dosud byl stav Skripalové i jejího otce hodnocen jako kritický. "Jsem ráda, že mohu oznámit zlepšení stavu Julije Skripalové. Na léčbu reaguje dobře, nadále je jí ale poskytována 24 hodin denně expertní klinická péče," uvedla Christine Blanshardová, která je lékařskou ředitelkou oblastní nemocnice v Salisbury.

Informace o zlepšení stavu Skripalové je považována za překvapivou. Ve středu zveřejněném rozhovoru se zpravodajkou BBC v Rusku totiž Skripalova neteř Viktoria Skripalová prohlásila, že dvojice má jen minimální šanci na přežití.

Témata:  Rusko Česká republika Velká Británie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy