Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhošťování diplomatů nekončí? Rusko nejednalo recipročně, USA chystají odpověď

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington/Moskva - Rozhodnutí Moskvy vyhostit 60 amerických diplomatů bylo podle Bílého domu očekávané a znamená další zhoršení americko-ruských vztahů. Mluvčí ministerstva zahraničí USA Heather Nauertová dodala, že Ruská federace očividně nemá o dialog zájem.

Příčinou diplomatického konfliktu je útok na dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dceru. Británie obvinila z tohoto činu Moskvu a vyhostila 23 jejích diplomatů. Podobný krok tento týden udělaly tři desítky zemí, které včetně USA vyhostily přes 150 ruských diplomatů. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová uvedla, že tyto akce byly "přiměřenou odpovědí" na případ otravy na britském území.

Rusko ve čtvrtek oznámilo, že vypoví stejný počet diplomatů, kolik jich vyhostily dané státy. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova Rusko také uzavře americký konzulát v Petrohradě.

Kriticky ruskou reakci vedle Bílého domu komentovalo i americké ministerstvo zahraničí. "Vyhrazujeme si právo odpovědět," uvedla Nauertová. Poznamenala také, že USA čtvrteční ruský krok nepovažují za diplomatickou reciprocitu, neboť Washington ve spolupráci s dalšími britskými spojenci vyhostil ruské špiony.

Z 60 amerických diplomatů, které Rusko označilo za nežádoucí osoby, jich je podle agentury Interfax 58 z velvyslanectví v Moskvě a dva z generálního konzulátu v Jekatěrinburgu. Na odchod ze země mají čas do 5. dubna. Konzulát v Petrohradě by měl ukončit provoz do dvou dní. "Ruská reakce nebyla ničím nepředvídaným a Spojené státy se s ní vypořádají," poznamenal Bílý dům.

Témata:  USA Rusko Bílý dům USA diplomacie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy