Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko opět požádalo Británii o přístup k dceři agenta Skripala

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva/Londýn - Moskva opakovaně žádá Británii o kontakt s Julijí Skripalovou. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov doufá, že Londýn konečně vyhoví. Argumentuje závazky, které plynou z Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích.

Zmíněná úmluva, která byla přijatá ve Vídni v roce 1961, určuje normy mezinárodního práva v oblasti diplomatických styků a vztahů. "Opětovně žádáme o zajištění přístupu k Juliji, neboť je ruskou občankou," uvedl Lavrov.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ve čtvrtek prohlásila, že Rusko se v žádosti o přístup ke Skripalové odvolává i na Vídeňskou úmluvu o konzulárních stycích, kterou Spojené království a někdejší SSSR podepsaly v roce 1968. Na základě této smlouvy mají Moskva i Londýn konzulární přístup ke svým občanům na území druhého státu, aby jim mohly poskytovat poradenství a další pomoc.

Podle Zacharovové dohodu nikdo nezrušil, takže ji Moskva nadále považuje za platnou, ačkoli se domnívá, že Británie může argumentovat tím, že je neplatná kvůli rozpadu SSSR. Poznamenala, že dalším britským argumentem pro odmítnutí přístupu ke Skripalové může být i obvinění, že se Moskva snažila ženu i jejího otce Sergeje Skripala zabít, což ale Rusko opakovaně popírá.

Držitelem ruského pasu je i sám Skripal, který má ovšem rovněž britské občanství. Informace o otravě Skripala, který britské rozvědce vyzradil desítky ruských špionů v západní Evropě, za což byl v Rusku uvězněn a nakonec spolu s dalšími vyměněn za skupinu ruských špionů odhalených v USA, Moskva nepožaduje.

Témata:  Sergej Lavrov Rusko Velká Británie Sergej Skripal

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy