Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko si předvolává velvyslance, dostanou nótu a otázky ohledně Skripala

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko si dnes předvolává velvyslance států, které v rámci solidarity s Británií kvůli případu otravy Sergeje Skripala vyhostily ruské diplomaty. Dostávají protestní nótu a oznámení o vypovězení diplomatů.

Tento týden Británii podpořily zhruba tři desítky zemí včetně Česka, které celkem ohlásily vykázání více než 150 ruských diplomatů. Moskva ve čtvrtek oznámila, že odpoví zrcadlově, opustit Rusko tedy bude muset odpovídající počet diplomatů britských spojenců.

Dnes dopoledne již do budovy ruského ministerstva zahraničí dorazili velvyslanci Británie, Francie a Německa, krátce poté přijel i italský velvyslanec. Důvod předem neohlášené přítomnosti britského ambasadora není zcela jasný. Moskva vyhoštění 23 britských diplomatů oznámila již dříve.

Na ruském ministerstvu zahraničí se objevil i český chargé d'affaires Petr Kroužek, který je v nepřítomnosti Vladimíra Remka pověřen vedením diplomatické mise v Moskvě. O příjezdu vozu českého velvyslanectví na ministerstvo informovala agentura Reuters, která ohlásila i příchod zástupců Ukrajiny, Belgie, Nizozemska a Dánska.

Budovu ministerstva již opustil německý velvyslanec Rüdiger von Fritsch, který prohlásil, že Rusko musí odpovědět na otázky týkající se obvinění z otravy Skripala. Řekl také, že Německo je otevřené k dialogu a že Berlín chce mít s Moskvou dobré vztahy.

"Prezident Vladimir Putin nadále upřednostňuje urovnání vztahů se Západem, a to i přes vzájemné vyhoštění diplomatů," oznámil dnes kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová ve čtvrtek prohlásila, že vyhoštění diplomatů z Ruska a uzavření amerického konzulátu v Petrohradě je známkou toho, že Moskva nemá zájem o dialog. Putin ale podle Peskova nesouhlasí s americkým tvrzením, že Rusko vyhoštěním cizích diplomatů prokázalo, že o diplomacii nestojí.

Témata:  Rusko diplomacie

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy