Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Facebook má další problém? Zuckerberg se distancuje od problematického interního dokumentu

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Foto: Facebook

San Francisco - Facebook se kvůli aféře s únikem dat potýkal s výrazným poklesem hodnoty akcií a odchod z této sítě či přerušení reklamních aktivit oznámily některé firmy včetně společností miliardáře Elona Muska, časopisu Playboy či německé banky Commerzbank. Společnost teď musí po skandálu rozsáhlým únikem osobních dat uživatelů čelit další potenciálně problematické záležitosti.

Společnost se tento měsíc stala středem pozornosti kvůli zprávám, že britská analytická firma Cambridge Analytica neoprávněně získala informace o 50 milionech uživatelů facebooku a využila je mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016.

Facebook v reakci oznámil zpřísnění ochrany citlivých dat lidí a rozhodl se ukončit spolupráci s podniky, které se zabývají shromažďováním údajů o spotřebitelích.

Teď se navíc objevil nový problém. Server BuzzFeed ve čtvrtek zveřejnil interní dokument sepsaný předloni viceprezidentem Andrewem Bosworthem, podle něhož má tato sociální síť maximalizovat množství uživatelů bez ohledu na to, zda umožňuje případnou kyberšikanu či přípravu teroristických útoků. 

"Ošklivou pravdou je, že věříme ve spojování lidí tak hluboce, že cokoli, co nám umožní častěji spojit více lidí, je ´de facto´ dobré," napsal v oběžníku Bosworth, který podle médií patří k blízkým spolupracovníkům Zuckerberga a přední pozice ve firmě zaujímá již více než deset let.

"A tak spojujeme lidi. To může být špatné, pokud to využijí negativně. Může to stát život, když někoho vystaví kyberšikaně. Někdo možná zemře při teroristickém útoku domluveném na naší síti. Ale stejně spojujeme lidi," píše se v dokumentu.

Šéf Mark Zuckerberg, který kvůli případu Cambridge Analytica bude vypovídat v americkém Kongresu, se od textu distancoval. Bosworth je podle něho talentovaný manažer, který rád zasílá zaměstnancům provokativní výzvy.

"Tohle byla jedna z těch, s nimiž většina lidí ve Facebooku včetně mě silně nesouhlasila. Nikdy jsme nevěřili, že by účel světil prostředky," uvedl šéf firmy na svém facebookovém profilu.

Sám Bosworth se od vyznění textu distancoval s tím, že nevystihuje jeho názor; rozeslal ho prý zaměstnancům, aby otevřel debatu o závažných tématech.

Témata:  Facebook Mark Zuckerberg 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy