Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sváteční klid zbraní v Donbasu skončil, první den příměří padl ukrajinský voják

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Ukrajinská armáda i proruští separatisté se ve čtvrtek závazali k příměří, které mělo začít platit v noci na dnešek. Ani tentokrát nevydrželo. V bojích na Donbasu padl jeden ukrajinský voják a další tři utrpěli zranění.

Podle ukrajinské armády proruští povstalci ostřelovali pozice ukrajinských vojáků u vsi Talakivka, která leží jen pár kilometrů východně od Mariupolu, a také v širším okolí Doněcka.

V okolí Luhansku se podle ukrajinské armády příměří dodržovalo. Naopak samozvaná lidová republika v Luhanské oblasti dnes oznámila, že ukrajinská armáda příměří porušuje.

Velikonoční příměří ve čtvrtek přivítali německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron, ruský prezident Vladimir Putin i ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Příměří bylo v Donbasu vyhlášeno už několikrát, naposledy na přelomu loňského a letošního roku. Poslední zastavení palby oficiálně vypovězeno nebylo, ale z fronty jsou dál hlášeny přestřelky s nemalými hmotnými škodami a leckdy i ztrátami na životech.

Témata:  Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy