Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce stáhnout americké vojáky ze Sýrie. Odejdeme velmi brzy, tvrdí

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Washington - Bílý dům si přeje brzké stažení amerických vojáků ze Sýrie. Prezident Donald Trump nařídil ministerstvu zahraničí zmrazit přes 200 milionů dolarů vyčleněných na stabilizaci Sýrie do té doby, než administrativa znovu vyhodnotí úlohu USA v syrském konfliktu.

Trump vyzval ke zmrazení financí po přečtení zprávy o tom, že Spojené státy nedávno vyčlenily dalších 200 milionů pro obnovu Sýrie. Tuto částku v únoru přislíbil bývalý americký ministr zahraničí Rex Tillerson v Kuvajtu na konferenci o obnově Iráku.

Rozhodnutí koresponduje s prezidentovým čtvrtečním projevem, řekli agentuře Reuters dva představitelé jeho administrativy. "Velmi brzy ze Sýrie odejdeme," řekl Trump v ohijském Richfieldu . "Ať se o to teď postarají jiní. Vrátíme se do své země, kam patříme a kde chceme být,"dodal.

Podobnou debatu ovšem vyvolal Trump i minulý rok kvůli americkým vojákům v Afghánistánu. Nakonec souhlasil s tím, že v zemi zůstanou. V Sýrii je nasazeno zhruba 2000 amerických vojáků.

Témata:  Donald Trump U.S. ARMY Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy