reklama

USA požádaly o Nikulinovo vydání nótou českému ministerstvu zahraničí 16. listopadu 2016. Ministerstvo spravedlnosti však následně obdrželo extradiční žádost Ruska vydanou také 16. listopadu a podloženou zatykačem kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Zatykač vydal moskevský soud 10. listopadu 2016.

"Ruská ambasáda ve Washingtonu v souvislosti s vydáním ruského občana Jevgenije Nikulina z České republiky do Spojených států požádala od (amerického) ministerstva zahraničí potvrzení (o této události) a obdržela oficiální oznámení od amerických policejních orgánů," uvádí se v prohlášení.

"V brzké budoucnosti se dostaneme do kontaktu s Nikulinem a jeho právníkem a přijmeme opatření nezbytná k zajištění jeho zákonných práv", píše se dále v dokumentu.

Český ministr spravedlnosti Robert Pelikán se rozhodl Nikulina vydat do USA, protože je tam prý stíhán pro závažnou trestnou činnost. Čin, pro který žádalo Nikulina Rusko, označil ministr za bagatelní. "USA na něj také vydaly zatykač a aktivně usilovaly o jeho zadržení. Naproti tomu Rusko se ozvalo, když už zadržen byl a šlo o poměrně bagatelní trestný čin, navíc dosti starý. Dokonce byla otázka, zda není podle našeho práva promlčený," řekl. Rusko požadovalo vydání kvůli dřívější internetové krádeži

Rusko nad českým postupem vyslovilo politování. "Praha opět upřednostnila notorickou spojeneckou solidaritu, aniž by vzala v úvahu faktory a okolnosti tohoto případu," uvedl mluvčí ruského velvyslanectví v Praze Alexej Kolmakov.