Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie zvažuje ruskou žádost o přístup k Julii Skripalové

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Londýn/Moskva - Británie zvažuje žádost Ruska o možnost návštěvy dcery bývalého ruského dvojího agenta Skripala Julije, která je společně s otcem od začátku března hospitalizována po otravě bojovou látkou.

Skripalová v posledních dnech vykazuje známky zlepšení zdravotního stavu, který už není kritický, jako je nadále podle všeho u jejího otce. Dokonce je prý s to i mluvit.

Ruské velvyslanectví reagovalo na tuto informaci žádostí, aby mohlo ke Skripalové, jakožto ruské občance, vyslat svého konzulárního zástupce.

"Zvažujeme žádosti o konzulární přístup v souladu s našimi povinnostmi podle mezinárodního a vnitrostátního práva, včetně práv a přání Julije Skripalové," řekla agentuře PA nejmenovaná mluvčí britské diplomacie.

Rusko v pátek ohlásilo reciproční vyhoštění diplomatů dalších zemí, které se tento týden připojily k Británii a v rámci reakce na aféru otravy dvojího agenta v Anglii vypověděly desítky Rusů. Vůči Londýnu, s nímž už jednu výměnu po 23 diplomatech absolvovala, přitom Moskva přitvrdila, když Brity požádala, aby stáhli další své lidi z Ruska a vyrovnali tak počet ruských diplomatů, kteří zbyli v Británii. Z Ruska byli vykázáni i tři čeští diplomaté.

Vztahy Moskvy a Praha navíc poznamenala i zpráva, že Česko předalo Američanům ruského občana Jevgenije Nikulina, který je v USA obviněn z hackerství a jehož vydání požadovalo rovněž Rusko. Ruská diplomatická mise v Praze sdělila, že o českém rozhodnutí nebyla informována, a mluvčí velvyslanectví Alexej Kolmakov označil Nikulinovo předání do Spojených států za zklamání pro Rusko.

Témata:  Sergej Skripal Velká Británie Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy