Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polovinu letů v Evropě se opozdí. Může za to chyba

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel/Praha - Až poloviny všech leteckých spojů v Evropě se patrně dotkne zpoždění způsobené selháním systému plánování letů evropského řízení vzdušného provozu.

Podle evropské organizace pro leteckou bezpečnost Eurocontrol byla příčina potíží v počítačích již zjištěna a nyní se pracuje na nápravě. Problém, který se podle mluvčího pražského letiště týká i Prahy, bude vyřešen ještě dnes v nočních hodinách.

Na dnešek bylo naplánováno v evropském prostoru na 29.500 letů. Plány letů podané před 12:26 SELČ ale ze systému zmizely a aerolinky je musely nahlásit znovu. V systému, který pomáhá řídit leteckou dopravu porovnáváním poptávky a kapacity různých sektorů řízení letového provozu, tak vzniká dočasný přetlak vedoucí ke zpožďování.

Problém se týká i pražského letiště. Dosud bylo podle informací Letiště Václava Havla v důsledku výpadku systému Eurocontrol opožděno sedm odletů a šest příletů. "V tuto chvíli se jedná o zpoždění maximálně do 90 minut. Situace se však může měnit. Doporučujeme proto všem cestujícím, aby bedlivě sledovali internetové stránky Letiště Praha, popřípadě stránky svého dopravce, kde se dozvědí aktuální informace," řekl ČTK mluvčí letiště Roman Pacvoň. Podle něj se jedná o událost, která se týká celé Evropy, nedokáže tak přesně určit, kolika letů řízených z Prahy se dotkne.

Témata:  letectví a letadla

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy