Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlická krize 2.0? Řecko v krizi, do země přijíždí statisíce lidí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Skupiny pro lidská práva a řecké úřady se obávají, že další nárůst přílivu uprchlíků by mohl zhoršit životní podmínky v uprchlických táborech. Místní orgány vyjádřily obavu, jelikož na řecký ostrov Lesbos v minulém týdnu dorazilo 300 uprchlíků – a to za pouhých 24 hodin. Uvádí to server stanice Al Jazeera.

Ve středu řecký deník Ekathimerini uvedl, že od úterý dorazilo na řecký ostrov osm lodí přepravujících více než 300 lidí. Úřad kanceláře primátora města Lesbos Spiros Galinos potvrdil jejich příchod, nedokázal ale určit přesné číslo.

„Od policie jsme slyšeli, že včera a dnes na Lesbos připluly lodě," řekl mluvčí starosty Marios Andriotis. Dodal, že příjezdy zhoršují již tak špatné humanitární podmínky na ostrově, kde „přeplnění v [uprchlickém táboře Moria] způsobuje problémy uvnitř tábora i venku v okolních komunitách".

V současné době je v táboře Moria na ostrově Lesbos více než 5300 uprchlíků a migrantů. Přeplněnost,špatné životní podmínky a napětí mezi místními řeckými komunitami vzbuzují obavy mezi skupinami pro lidská práva a organizacemi poskytujícími pomoc.

Moria je totiž vybavena pro ubytování pouze asi 2 000 osob. Většina žadatelů o azyl na řeckých ostrovech má zakázáno cestovat na pevninu bez povolení od úřadů.

Eva Cosseová, výzkumná pracovnice společnosti Human Rights Watch, se domnívá, že řecká vláda by měla „ukončit politiku omezování" na řeckých ostrovech, protože „to není udržitelné řešení“. „Obáváme se, že když se počasí zlepší, přijde velké množství lidí," řekla Al Jazeera. „Situace je již teď problematická, ale mohlo by to být ještě horší."

Nejméně 13.289 uprchlíků a přistěhovalců letos překročilo Středozemní moře a dostalo se až do Evropy, uvádí Agentura OSN pro uprchlíky ( UNHCR ). Do Řecka dorazilo 4 286 z nich. V roce 2018 ve Středozemním moři zemřelo nebo se ztratilo zhruba 489 lidí, uvádí UNHCR.

V roce 2017 obdržela řecká vláda podle statistik ministerstva pro migraci 58.661 žádostí o azyl. Od počátku roku 2018 bylo podáno nejméně 8 815 žádostí o azyl.

V březnu roku 2016 Evropská unie a Turecko uzavřely dohodu o zastavení uprchlíků a migrantů mířících do Evropy. Tuto dohodu kritizují skupiny pro ochranu práv a další aktivisté, kteří uvedli, že dohoda ve skutečnosti jen změnila Řecko na „sklad " žadatelů o azyl. V důsledku dohody v Řecku uvízly desetitisíců lidí, kteří uprchli před války a hospodářskou devastací, zdůrazňuje server.

17. března se na cestě z Turecka do Řecka převrátila loď s uprchlíky. Řecká pobřežní hlídka následně nalezla 16 těl, mezi nimi i děti. V tiskové zprávě zveřejněné tentýž den řecký ministr migrace Dimitris Vitsas uvedl, že je třeba naléhavě najít „řešení" probíhající humanitární krize. 

„Nemůžeme tolerovat ztrátu dětí v Egejském moři ... Řešením je chránit lidi, zavést bezpečné postupy a bezpečné cesty pro přistěhovalce a uprchlíky, zastavit obchodování s lidmi," uvedl Vitsas ve svém prohlášení.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy