Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva dodá Turecku rakety S-400 už v červenci 2019. IS v Sýrii, je poražen, hlásá Putin

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Istanbul - Islámský stát (IS) byl v Sýrii poražen, ale stále má ničivý potenciál a může útočit na země po celém světě. Prohlásil to dnes v Istabulu ruský prezident Vladimir Putin. Rusko dodá Turecku protiraketový obranný systém S-400 už v červenci 2019, a ne až v prvním čtvrtletí 2020, jak bylo plánováno.

"Je evidentní, že navzdory své vojenské situaci si tato teroristická organizace udržuje významný ničivý potenciál a schopnost rychle měnit taktiku a útočit na země a regiony po celém světě," prohlásil Putin, který se dnes v Istanbulu zúčastní jednání se svými protějšky z Turecka a Íránu o situaci v Sýrii a o možnostech posilování příměří v této občanskou válkou rozvrácené zemi.

Zatímco Rusko a Írán se při intervenci v Sýrii věnují podpoře Asadova režimu a lámání odporu protirežimních povstalců, Turecko operuje v severosyrském pohraničí ve snaze omezit vliv syrských Kurdů.

Ankara a Moskva podepsaly loni v prosinci dohodu, na jejímž základě má Rusko Turecku dodat čtyři jednotky systému protivzdušné obrany S-400 za cenu 2,5 miliardy dolarů (asi 51,6 miliardy Kč). Dohoda vzbuzuje znepokojení Západu mimo jiné proto, že druhá největší armáda NATO bude záviset na ruské výzbroji, která navíc není kompatibilní s arzenály ostatních členských zemí.

Uzavření smlouvy vyvolává dále rozpaky i z toho důvodu, že byla uzavřena navzdory americkým sankcím proti Rusku vyhlášeným kvůli anexi ukrajinského Krymu.

"Datum dodávky z dohody podepsané s Ruskem bylo přesunuto na bližší termín a Rusko dodá protiraketový obranný systém S-400 v červenci 2019," napsal na twitteru náměstek tureckého ministra obrany Ismail Demir.

Témata:  Vladimír Putin Islámský stát Turecko rakety S-400

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy