Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko pokračuje ve vyhošťování západních diplomatů

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko vykázala jednoho maďarského a jednoho belgického diplomata jako odvetné opatření za rozhodnutí, které Budapešť a Brusel učinily po propuknutí kauzy Skripal. Moskva podle náměstka ministra zahraničí Sergeje Rjabkova určitě vyšle na své ambasády nové pracovníky jako náhradu za vyhoštěné diplomaty.

Londýn z útoku nervově paralytickou látkou obvinil Moskvu, ta nařčení odmítá. Obě země si navzájem vyhostily desítky diplomatů, stejný krok v uplynulých dnech podnikli i britští spojenci, včetně Česka.

"V odpovědi na nepodložené kroky Maďarska ruská strana označila za nežádoucí osobu jednoho zaměstnance maďarského velvyslanectví," uvedlo dnes ruské ministerstvo zahraničí poté, co si předvolalo maďarského velvyslance. Budapešť se rozhodla vyhostit jednoho z ruských diplomatů 26. března.

Ruské úřady podle agentury AFP oznámily Belgii rozhodnutí označit za personu non grata jednoho diplomata z belgického velvyslanectví v Moskvě. I v tomto případě jde o zrcadlovou odpověď na belgické rozhodnutí z minulého týdne o vyhoštění jednoho ruského diplomata.

Rusko vyšle na své ambasády nové pracovníky. Například v USA věci podle Rjabkova dospěly tak daleko, že ruské zastupitelské úřady ve Washingtonu a New Yorku byly kádrově tak oslabeny, že ve značné míře přišly o možnosti pracovat "na obsaženém naplnění vzájemných vztahů", ve kterých přibývá politických problémů v "bezprecedentním rozmachu".

Témata:  Rusko Maďarsko Belgie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy