Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedělní volby zřejmě ovládne Orbán, může ale prohrát

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Favoritem nedělních parlamentních voleb v Maďarsku zůstávají strany současné vládní koalice pod vedením premiéra Viktora Orbána. Jak nicméně dnes napsala agentura Reuters, stále existuje šance, i když velmi malá, že dosavadní premiér přijde v parlamentu o svou většinu.

Průzkumy totiž ukazují, že stále více voličů plánuje takzvané "taktické hlasování". V praxi to znamená oprostit se od hlasování pro svou oblíbenou stranu a dát hlas tomu opozičnímu kandidátovi, který má největší šanci uspět.

Jaký by mohl být recept na opoziční úspěch, se ukázalo letos v únoru během doplňovacích komunálních voleb ve městě Hódmezővásárhely na jihovýchodě Maďarska. V místě, kde měla vždy silnou základnu Orbánova strana Fidesz, se opozice dokázala zkoordinovat, navrhnout jednoho společného kandidáta a zvítězit.

Podle maďarského institutu Medián si nyní voliči opozice přejí, aby jejich strany zvolily stejnou strategii i při celonárodním hlasování. Znamenalo by to stáhnout slabší kandidáty a v každém volebním okrsku ponechat jen jednoho nejsilnějšího. V některých okrscích údajně strany již tuto taktiku začaly uplatňovat.

Podle březnového průzkumu fóra Závecz Research dokonce až 46 procent maďarských voličů touží po změně vlády, 40 procent jich pak chce, aby Orbán zůstal u moci. Zbylí dotazovaní uvedli, že nevědí. "Síly, které chtějí změnu ve vládě, začaly být připravené spolupracovat," uvedl již v únoru uznávaný nezávislý analytik Gábor Török. "Premiér si vytvořil velmi silný vztah se svými voliči, ve stejnou dobu se ale naprosto odcizil voličům, kteří chtějí změnu vlády," dodal.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.