Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko po volbách neočekává velké změny

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Budapešť - V Maďarsku po parlamentních volbách 8. dubna změny zřejmě nenastanou. Premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz směřují podle průzkumů k dalšímu vítězství a upevnění "nového zřízení", které sám Orbán ve vizionářském projevu před lety charakterizoval jako odlišné od liberální demokracie západního typu.

Podle průzkumu agentury Nézöpont z minulého týdne by 52 procent hlasů měl získat volební svazek strany Fidesz a křesťanských demokratů. Na druhém místě by měl skončit Jobbik (15 procent) a na třetím místě s 11 procenty společná levicová koalice Maďarské socialistické strany (MSZP) a strany Dialog za Maďarsko (Párbeszéd). Po osmi procentech průzkum slibuje Demokratické koalici (DK) a ekologicky zaměřené straně LMP.

Šéf maďarské vlády se staví do role zachránce křesťanské Evropy, která čelí nájezdu "muslimských a afrických hord", a za prioritu označuje zachování identity a kultury maďarského národa.

Orbán je podle svých kritiků posedlý americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem. Vláda loni utratila ekvivalent miliardy korun na kampaň proti Sorosovi.

Jeden z nejkontroverznějších vůdců v Evropské unii je obdivován populisty a zatracován kritiky, kteří jej obviňují z autoritářství, tolerování korupce ve svém okolí a poklonkování ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Orbán ale nikdy nehrozil odchodem Maďarska z EU a Fidesz je na unijní úrovni součástí Evropské lidové strany, stejně jako například strana německé kancléřky Angely Merkelové.

Opozici živí naděje, že zúročí únavu voličů z Orbána a jeho výpadů proti Sorosovi a migraci. Průzkumy totiž naznačují, že skoro polovička z osmi milionů voličů by si přála změnu vlády.

"Ve vzduchu je cítit hněv. Nebezpečí pro Orbána tkví v možnosti, že k urnám masově přijdou lidé, kteří se odvrátili v uplynulých letech od politiky," řekl agentuře AFP analytik András Bíró-Nagy. "Premiér si vytvořil velmi silný vztah se svými voliči, současně se ale naprosto odcizil voličům, kteří chtějí změnu vlády," upozornil již v únoru analytik Gábor Török.

Koncem února se opozice, sahající od socialistů až po krajně pravicovou stranu Jobbik, dokázala sjednotit na společném kandidátovi a uštědřila vládní straně překvapivou porážku při volbě starosty v její baště, městu Hódmezövásárhely. Hlasování bylo označováno za test před parlamentními volbami, na celostátní úrovni je však taková spolupráce opozice považována za těžko uskutečnitelnou.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy