Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise bude řešit zneužití dat uživatelů facebooku

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

San Francisco/Brusel - Zneužívání osobních dat uživatelů facebooku a dalších sociálních sítí povede k systémovým změnám pravidel jejich fungování v evropských zemích.

Vlády tlačí na zlepšení ochrany dat poté, co firma Facebook oznámila, že se do nepovolaných rukou mohly dostat citlivé údaje prakticky všech uživatelů. Podle české eurokomisařky Věry Jourové navrhne Evropská komise členským státům strategické řešení problému.

Facebook uvedl, že identita a další osobní údaje většiny z více než dvou miliard uživatelů se mohly dostat do nepovolaných rukou prostřednictvím vyhledávání osob pomocí e-mailu či telefonu. Funkce, kterou dosud facebook umožňoval, je od středy zablokována.

Lidé věnující se sběru dat mohli díky e-mailovým adresám a telefonním číslům, které si mezi sebou hackeři vyměňují či které jsou na internetu dostupné, získat jména osob a další osobní informace, jako jsou místo bydliště či zaměstnání.

"Vzhledem k rozsahu a propracovanosti aktivity, kterou jsme zaznamenali, si myslíme, že veřejné profily většiny uživatelů facebooku mohly být takto prozkoumány," uvedl technologický ředitel podniku Mike Schroepfer.

Facebook se dostal do problémů již po březnovém zveřejnění informací o tom, že spolupracoval s firmou Cambridge Analytica, která získala data okolo 87 milionů jeho uživatelů a mohla je využít například v prezidentské volební kampani v USA. Podle Jourové jsou miliony těchto lidí v Evropě a Brusel hodlá aktivně hledat řešení situace.

Témata:  Facebook Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy