Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar nově povolí ženám vstup do armády

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Dauhá - Katar nově umožní ženám starším 18 let dobrovolně vstoupit do armády, povinná vojenská služba mužů bude mezitím prodloužena ze tří měsíců na jeden rok.

S odkazem na zákon, který v království dnes vešel v platnost, o tom informovala agentura AFP. Koncem února umožnila ženám vstoupit do armády také Saúdská Arábie, která spolu s dalšími státy v regionu loni zavedla proti Kataru sankce.

"Povinná vojenská služba se v Kataru vztahuje na muže od 18 do 35 let...ženy mohou do armády vstoupit dobrovolně," uvedla dnes katarská státní agentura QNA.

Ačkoliv ženy směly dosud v katarské armádě zastávat administrativní funkce, experti se shodují, že vykonávat běžnou vojenskou službu jim umožňuje teprve současná novela zákona.

Na základě zákona bude v Kataru rovněž nově zřízena vojenská akademie. Kromě toho se muži do výkonu služby budou muset přihlásit nejpozději dva měsíce po 18. narozeninách; těm, kteří se armádě pokusí vyhnout, hrozí až tři roky vězení a pokuta ve výši 50.000 katarských rijálů (zhruba 284.000 Kč).

Témata:  Katar

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy