Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konvertujte k islámu, nebo skončíte v pekle! Muslimové vtrhli do kláštera hrozili jeptiškám, jsou prý psychicky nemocní

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž - Dva muži, kteří loni v listopadu vstoupili při bohoslužbě do kostela v jednom z francouzských klášterů, a kázali jeptiškám, že buď musí konvertovat k islámu, nebo skončí v pekle, nepůjdou do vězení. Rozhodl o tom soud ve Verdunu.

Soud ve Verdunu osvobodil dva muže ve věku 28 a 26 let, kteří přímo při bohoslužbě vyzvali jeptišky, aby konvertovaly k islámu. Státní zástupce pro ně přitom požadoval desetiměsíční trest odnětí svobody za to, že sestrám karmelitkám způsobili „psychické násilí", informuje list Le Parisien.

Obhájci ale poukazovali na to, že jejich klienti neměli úmysl poškodit jeptišky. Soudce jim nakonec dal za pravdu a muže propustil na svobodu. Poukazoval třeba na to, že oba trpí „psychickými problémy“.

„Mezi vašimi činy a terorismem neexistuje žádná souvislost," řekl předseda soudu obžalovaným. „Použitá slova a výrazy, které mohly vystrašit sestry, nejsou specifické pro radikální řeč, ani nebyly zamýšleny jako výhrůžky.“

K incidentu došlo 10. listopadu minulého roku, když muži zazvonili zvonek karmelitánského kláštera a oznámili, že chtějí „diskutovat o náboženství". Jakmile se dostali dovnitř, jeden z mužů tvrdil, že „islám opravuje učení, které křesťanství zkreslilo", vypověděla sestra Marie-Josephe.

Jeptiška dodala, že toto prohlášení ji nijak neohromilo, a poznamenala, že její víra jí říká něco jiného. Oba muži pak prošli do klášterní kaple a narušili večerní službu, která se tam odehrávala, když se sami začali modlit.

U soudu obžalovaní zdůraznili, že si sundali boty a vstoupili do kaple s úctou. Starší obviněný ale dodal: „Přišel jsem k sestře Marii-Thérèse a zašeptal jsem jí do ucha: Pokud nekonvertuješ, půjdeš do pekla.“ To potvrdila i jeptiška, která uvedla, že nebyli agresivní, ale hodně naléhali.

„Bylo to špatné," připustil mladší z nich, který k islámu konvertoval osm měsíců před činem.

Témata:  Islám Francie církev

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy