Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerika se chystá nasadit gardisty na mexické hranici

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Washington - Americké státy Arizona a Texas oznámily, že připravují nasazení členů Národní gardy na americko-mexické hranici.

Reagují tím na výzvu prezidenta Donalda Trumpa k posílení ostrahy hranice. Velitelka texaské Národní gardy v pátek uvedla, že během příštích 72 hodin by mělo být na hranici státu s Mexikem rozmístěno 250 gardistů.

Trump ve středu podepsal vyhlášku, která ukládá Národní gardě účast při ostraze hranice s Mexikem. Uvedl, že je třeba zabránit pašování drog a zastavit proud migrantů a že zvažuje k hranici vyslat 2000 až 4000 příslušníků Národní gardy. Ti by tam podle něj měli zůstat až do postavení zdi.

Šéf Pentagonu James Mattis v pátek schválil financování působnosti až 4000 členů Národní gardy na hranicích z peněz ministerstva obrany. Znamená to, že misi, která bude realizována pod velením a kontrolou účastnických amerických států, zaplatí federální vláda.

Republikánští guvernéři pohraničních států Arizona, Nové Mexiko a Texas nasazení Národní gardy na hranici s Mexikem podporují. Arizonský guvernér Doug Ducey sdělil, že příští týden bude na hranici státu s Mexikem rozmístěno asi 150 příslušníků Národní gardy. Budou poskytovat vzdušnou, průzkumnou, logistickou a další podporu pohraniční stráži a budovat pohraniční infrastrukturu.

Velitelka texaské Národní gardy Tracy Norrisová sdělila, že v Texasu bude gardistů "v počáteční fázi" nasazeno 250, přičemž další stovka jich už na hranici je. Také oni budou podle Norrisové podporovat pohraniční stráž, jaké konkrétní úkoly budou mít, ale zatím není jasné.

Kalifornie, která rovněž sdílí hranici s Mexikem, ještě na Trumpův plán nereagovala. Demokratický guvernér Jerry Brown na otázku ohledně nasazení Národní gardy na hranici novinářům neodpověděl a odkázal je na kalifornskou Národní gardu. Ta uvedla, že potřebuje více informací, aby se mohla rozhodnout.

Témata:  USA Mexiko U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.