Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn chce nabídnout Skripalovi nový život a identitu

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Británie zvažuje, že nabídne bývalému ruskému dvojímu agentovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři Juliji novou identitu a život ve Spojených státech.

Chce je tak ochránit před dalšími útoky. Informoval o tom dnes list The Sunday Times. Skripal a jeho dcera byli počátkem března vystaveni silnému jedu v jihoanglickém Salisbury.

Podle zmíněného listu britská tajná služba MI6 jednala se svými protějšky z americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) o přesídlení obětí útoku v Salisbury. "Budou jim nabídnuty nové identity," uvedl neidentifikovaný zdroj.

Podle britských vyšetřovatelů byli Skripalovi vystaveni vojenské bojové látce novičok. Tento týden se objevila zpráva, že Julija je již při vědomí, a v pátek pak informace, že Skripal už není v kritickém stavu.

Británie z otravy jednoznačně viní Rusko, které však vinu popírá. Incident vyvolal diplomatickou krizi, mnoho spojenců Británie, včetně Česka, stáhlo z Ruska část svého diplomatického sboru. Moskva reagovala recipročními kroky.

Témata:  Sergej Skripal Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.