Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Maďarsku skončily. Začalo sčítání hlasů

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Budapešť - V Maďarku skončily dnešní parlamentní volby, ve kterých se nynější konzervativní premiér Viktor Orbán ucházel o třetí mandát v řadě a o udržení ústavní většiny.

Hlasování provázela podle průběžných informací volební komise vysoká účast, což podle analytiků nebylo pro Orbána výhodné. Předběžné výsledky se podle médií očekávají po 23:00 SELČ, povolební odhady nebyly připravovány.

Volební místnosti byly dnes otevřené od 06:00 SELČ a uzavřely se v 19:00 SELČ. Lidé, kteří ale v době uzavření místností ještě stáli ve frontě, mohou svůj hlas odevzdat.

Dvě hodiny před uzavřením volebních místností činila účast přes 63 procent, což bylo o více než šest procentních bodů více než ve stejnou dobu při parlamentních volbách v roce 2014. Zájem o hlasování ukazuje, že opozici se podařilo zmobilizovat Maďary nespokojené s nynější vládou.

Komentátoři volební účast považují za důležitý ukazatel před zveřejněním výsledků. Pokud by totiž k urnám přišlo přes 70 procent voličů, mohla by Orbánova strana Fidesz přijít v přijít v parlamentu nejen o ústavní dvoutřetinovou, ale i o prostou většinu. V takovém případě by musel Fidesz najít koaličního partnera, aby mohl nadále vládnout.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy