Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová gratulovala Orbánovi; Seehofer je výsledkem voleb nadšený, zástupci EU už tolik ne

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Berlín/Brusel/Maďarsko - Maďarsko se podle kancléřky Angely Merkelové (CDU) může na Německo spolehnout jako na dobrého partnera. Premiérovi Viktoru Orbánovi pogratuloval k vítězství v parlamentních volbách i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Merkelová podle svého mluvčího Steffena Seiberta mimo jiné připomněla dlouholetou historii a partnerství, které obě země pojí. "Je zcela jasné, že se v naší spolupráci objevují také kontroverze," připustil dnes zároveň Seibert, podle něhož jde mimo jiné o migrační politiku.

I přesto ale z německé strany platí nabídka pokračování spolupráce bilaterální i té v rámci Evropské unie. Německý vládní mluvčí přitom zdůraznil, že tato spolupráce by měla být založená na společných evropských hodnotách. Právě ty Orbán podle svých kritiků často nerespektuje.

Výrazněji než šéfka německé vlády dal dnes najevo radost z vítězství Orbána předseda CSU Horst Seehofer. "Nic není silnějším potvrzením než úspěch u volební urny," podotkl. Bilaterální vztahy s ostatními zeměmi EU jsou podle něj vždy důležité, a to i když mají na některá témata rozdílné názory.

Orbánovi blahopřáli rovněž zástupci protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), podle níž je jeho vítězství dobrým dnem pro Evropu. Opačně to vidí třeba politici Zelených nebo Levice.

Evropská komise (EK) se těší na spolupráci s novou maďarskou vládu při řešení "řady společných výzev, kterým budeme v příštích měsících čelit". O otázkách důležitých pro obě strany bude Juncker s Orbánem telefonicky hovořit už v úterý, uvedl na pravidelném briefingu řekl mluvčí EK Margaritis Schinas. O jaká konkrétní témata se má jednat, ale neupřesnil.

Maďarsko patří v EU dlouhodobě k zemím s nejkritičtějším postojem k řešení migrační a azylové problematiky v té podobě, jakou navrhuje Evropská komise. Naopak z Bruselu opakovaně zaznívá ostrá kritika přístupu maďarské vlády k nevládním organizacím. Problematicky vidí komise také změny, které Budapešť udělala ve školství.

"Evropská unie je unií demokracií a společných hodnot. Komise a její předseda Juncker míní, že obrana těchto principů a hodnot je společnou povinností všech členských zemí bez výjimek," dodal Schinas.

Témata:  Viktor Orbán Angela Merkelová Horst Seehofer EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy