Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet Britů s občanstvím jiné země EU po brexitu výrazně roste

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - V roce 2016 získalo občanství jiného členské státu Evropské unie celkem 6555 Britů. Ve srovnání s rokem 2015 to představuje nárůst o 165 procent. Brexit je plánován na konec března příštího roku.

Z celkového počtu Britů, kteří předloni získali občanství jiné země EU, jich 2702 získalo občanství Německa, což je nárůst více než čtyřnásobný proti roku 2015.

Vysoká čísla v tomto případě podle agentury Reuters mohou souviset s poměrně krátkou dobou, za jakou je možné německé občanství získat. Například ve Francii, kde v roce 2016 občanství získalo asi o 40 procent více Britů než o rok dříve, tento proces trvá o poznání déle, a případný nárůst by se tak mohl projevit až v datech za rok 2017.

Zatímco němečtí statistici před časem přičetli zvýšení počtu Britů žádajících o německé občanství vývoji kolem brexitu, úřad Eurostat zveřejněná data komentovat nechtěl.

Britové, kteří budou mít po brexitu občanství některé ze sedmadvaceti unijních zemí, zůstanou občany EU a budou moci na rozdíl od britských spoluobčanů, kteří budou mít jen britské občanství, nadále požívat výhody, které EU svým občanům poskytuje. 

Témata:  Velká Británie EU Brexit

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy