Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdská Arábie chce vybudovat průplav a z Kataru udělat ostrov

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Rijád - Katar od loňského léta řeší diplomatickou roztržku, když na něj okolní státy uvalily dopravní i obchodní blokádu. Saúdská Arábie ve sporu přitvrzuje a na své hranici s Katarem nechá vybudovat průplav. Z poloostrova tak vytvoří ostrov.

Projekt by financovala Saúdská Arábie spolu se Spojenými arabskými emiráty a podíleli by se na něm egyptští developeři. 

O projektu nazvaném Mořský průplav Salva informovaly listy Ar-Rijád a Sabk. Podle nich se Saúdská Arábie na hranici s Katarem rovněž chystá vybudovat vojenskou základnu a úložiště jaderného odpadu. Plány nicméně zatím nebyly potvrzeny oficiálními zdroji.

Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Bahrajn a Egypt 5. června 2017 oznámily, že s Katarem přerušují diplomatické styky. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a udržuje úzké vztahy s Íránem. Katar obvinění odmítá a tvrdí, že okolní státy proti němu plánují vojenskou intervenci. V oblasti obrany proto nedávno uzavřel dohody s USA, Francií, Itálií a Británií.

Témata:  Katar Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy