Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko vetovalo návrh USA na vyšetření chemických útoků

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Rusko dnes v Radě bezpečnosti OSN vetovalo americký návrh rezoluce, který požadoval vytvoření mezinárodního orgánu pro vyšetření odpovědnosti za chemické útoky v Sýrii.

Washington žádal o prošetření stavu chemických zbraní v zemi po sobotním útoku na město Dúmá, z něhož USA a některé další země obviňují syrskou armádu a jejího spojence Rusko. Moskva dnes zároveň v RB předloží návrh vlastního textu.

"Tato rezoluce je naprostým minimem, které může rada učinit v reakci na útok," prohlásila podle agentury Reuters americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová.

Pro americký návrh hlasovalo 12 z 15 členů rady, Rusko a Bolívie byly proti a Čína se zdržela hlasování. K přijetí stačilo devět hlasů, Rusko však jako jeden z pěti stálých členů využilo právo veta, čímž rezoluci zablokovalo.

Témata:  Rusko OSN (Organizace spojených národů) Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy