Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán a Kaczyński? Jejich ideologie mají mnoho společného s komunistickými režimy, píše Politico

Viktor Orbán /Fidesz/
Viktor Orbán /Fidesz/
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Server Politico.eu se ve svém komentáři zabývá srovnáním polské a maďarské vládnoucí garnitury. A přichází s překvapujícím závěrem, že jak Viktor Orbán tak Kaczyński, i přes rétorické odsuzování let minulých, mají ve své ideologii mnoho společného s komunistickými režimy.

„Bylo napsáno mnohé o útocích na svobodu tisku a občanskou společnost ze strany středoevropských vlád v Budapešti a ve Varšavě,“ začíná svůj článek Politico.eu, „ale daleko menší pozornost byla věnována skutečnosti, které se jejich kritici vyhýbají: Orbán a Kaczyński stále vyhrávají volby.“ Důvodem je především jejich sociální politika, která je však často založena na populismu a je spíše jednorázová než dlouhodobá. Od roku 2010, kdy se Orbán dostal k moci, zavedl rozsáhlý program veřejných prací, ořezal výdaje ve státní správě, zvyšoval minimální mzdu a penzistům pravidelně zvyšoval důchod. Zvláště populární se stal program zaměřený na rodiny s více dětmi a půjčky pro rodiny na nové bydlení. Většina z těchto programů ovšem není určena pro nejchudší obyvatele, ale pro střední třídu. O podobné kroky se v Polsku snaží i Kaczyńského PIS.

Jak Politico upozorňuje, jedná se o podobné kroky, kterými si udržovaly popularitu bývalé komunistické režimy, a konzervativec Orbán je často přirovnáván ke komunistickému vůdci Jánoši Kádárovi a jeho gulášovému socialismu. „Pod Kádarem tu nebyli žádní cizinci. Život byl sice chudý a šedivý ale nehrozily žádné výkyvy. Bylo zakázáno říkat pravdu, ale koho zajímala?“ tvrdí Péter Ákos Bod, bývalý konzervativní ministr a šéf státní banky. Opět prý platí staré kádárovské heslo „kdo není s námi, ale ani proti nám, je s námi.“

Přesto Orbánovo vládnutí není bez problémů. Velice často se objevují korupční kauzy spojené s jeho stranou Fidesz či výběrová řízení vyhrávají firmy, které jsou vlastněny oligarchy, kteří mají blízko k premiérovi. Toho se snaží využívat především opozice. V takových kauzách bývá obrana Orbána, ale i Kaczyńského v podstatě stejná: začne hrát na nacionální notu a opozice je podle něj napojena na zahraniční centrály, které se snaží poškodit zájmy jejich zemí. Právě vyhrocený nacionalismus a více či méně skrytý antisemitismus, spojuje obě vlády s komunistickými režimy.

Časté jsou také útoky na Evropskou unii, na kterou jsou svalovány mnohé problémy. Politico upozorňuje na nebezpečí, které pro oba politiky z toho číhá. Pokud EU omezí nebo dokonce zmrazí dotace, bude to především pro Polsko, které je jejich největším cílem, velký problém. Jejich výpadek by pro obě země znamenal obrovský problém.

Hlavní rozdíl mezi oběma politiky pak tvoří jejich podporovatelé. Hlavní volební základnou je pro obě strany venkov, kde je více než 50% jejich voličů zatímco ve velkých městech Fidesz i PiS velkých úspěchů nedosahuje. Avšak zatímco Kaczyńský dokáže oslovit i velké množství mládeže, jádro Orbánových voličů tvoří především důchodci. A v tom vidí Politico do budoucna největší nebezpečí pro jeho vládu. S generační obměnou může přijít i pokles Orbanových úspěchů. Ten to chápe, a proto se v dalším období bude zaměřovat právě na mladé voliče.

Témata:  Viktor Orbán Jaroslaw Kaczyński Maďarsko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy