Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zuckerberg ze slyšení v Kongresu odešel jako vítěz, píše CNN

Facebook, sociální sítě
Facebook, sociální sítě
Foto: Pixmac

Washington - Šéf Facebooku Mark Zuckerberg dnes řekl při slyšení v americkém Kongresu přiznal, že skandál kolem Cambridge Analytica zasáhl i jeho osobně. I jeho osobní data britská firma zneužila. 

Stejně jako v úterý v Senátu i dnes ve Sněmovně reprezentantů Zuckerberg vysvětloval okolnosti skandálu, při němž Cambridge Analytica neoprávněně získala přístup k milionům dat uživatelů, jež využila k podpoře volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa.

Šéf Facebooku považuje za nevyhnutelné, že komunikační síť bude regulována. Varoval ale poslance, aby ve svých návrzích byli opatrní. vypovídal už druhý den na půdě amerického Kongresu o politice své firmy při ochraně uživatelských dat a o roli, kterou mohl facebook sehrát při údajných pokusech Ruska ovlivnit americké prezidentské volby v roce 2016.

Zuckerberg odmítl tvrzení některých poslanců, že uživatelé facebooku nemají dostatečnou kontrolu nad svými osobními daty. „Pokaždé, kdy se kdokoli rozhodne něco na facebooku sdílet, má kontrolu k dispozici. Přímo před sebou, nikoli skrytou kdesi v nastavení," řekl poslancům z výboru pro energetiku a obchod.

Potvrdil také, že v tomto týdnu společnost začala uživatele informovat, zda se jejich data dostala do souboru zneužitého firmou Cambridge Analytica. Neodpověděl přímo na dotaz, zda jeho firma přizpůsobí fungování sociální sítě tak, aby lépe osobní data uživatelů ochránila.

„Realizujeme a budeme realizovat kroky k tomu, abychom omezili rozsah přístupu k těmto datům," řekl Zuckerberg. Audit aplikací, které data využívají, bude ale trvat "mnoho měsíců".

Při úterním slyšení v Senátu, které trvalo pět hodin, si Zuckerberg podle amerických komentátorů počínal úspěšně. Podle televize CNN z parlamentu odešel jako vítěz.

Témata:  Mark Zuckerberg 1 USA Facebook Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy