Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská premiérka je připravena dát zelenou útoku na Sýrii, tvrdí BBC

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová je připravena schválit účast své země ve vojenské akci, která by byla reakcí na údajný chemický útok syrské armády v Dúmě. Oznámila to dnes agentura BBC- Z jakého zdroje vychází, však neuvedla.

Případnou vojenskou akci dnes v bojovném tweetu ohlásil americký prezident Donald Trump, o postoji Londýna ale dosud vládly pochybnosti. Podle západních médií je případnou americkou akci připravena podpořit i Francie. V americkém tisku se objevily spekulace, že vedle Francie počítají USA také s podporou Saúdské Arábie a Kataru.

Mayová podle deníku The Times v úterý Trumpovi řekla, že Británie potřebuje další důkazy o chemickém útoku na Dúmu. Moskva a Damašek útok popírají a žádají pečlivé vyšetřování pod mezinárodním dohledem.

Vůdce labouristické opozice Jeremy Corbyn Mayovou upozornil, že při jakékoli vojenské akci v Sýrii by měl mít své slovo i britský parlament. Premiérka dnes na dotaz, zda chce kvůli situaci v Sýrii svolat parlament, odmítla přímo odpovědět.

Změnu váhavého postoje Mayová naznačila už při dnešní návštěvě Birminghamu. „Útok chemickými zbraněmi, který se odehrál v sobotu v Dúmě v Sýrii, byl šokujícím a barbarským činem," řekla Mayová novinářům. „Útok chemickými zbraněmi nemůže zůstat bez odpovědi," zdůraznila Mayová.

„Všechno nasvědčuje tomu, že odpovědný je syrský režim a my budeme ve spolupráci s našimi nejbližšími spojenci přemýšlet, jak můžeme zajistit, aby odpovědní skládali účty," prohlásila předsedkyně britské vlády.

Témata:  Theresa Mayová Donald Trump USA Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy