Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britské ponorky dostaly rozkaz k Sýrii. Připravují se na útok na vojenské cíle

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Rt.com

Londýn - Britské ponorky dostaly rozkazy přesunout se do míst, odkud budou moci raketami zasáhnout Sýrii. Jde o přípravu na možný útok proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada, který by mohl přijít již ve čtvrtek, napsal britský deník The Daily Telegraph.

Britská premiérka Theresa Mayová podle listu ještě neučinila konečné rozhodnutí, zda se její země připojí k případným úderům chystaným Spojenými státy a Francií v reakci na údajný chemický útok syrské armády v Dúmě. Chce ale být schopna jednat rychle.

Deník se ve své zprávě odvolává na vládní zdroje a rovněž uvádí, že Británie "dělá všechno potřebné" pro to, aby byla schopna vypálit z ponorek střely Tomahawk, které by mířily na vojenské cíle v Sýrii. Zpravodajská televizní stanice BBC nedlouho před tím uvedla, že Mayová je připravena schválit účast své země ve vojenské akci, kterou dnes v bojovném tweetu ohlásil americký prezident Donald Trump. Premiérka údajně nehodlá žádat předem parlament o schválení.

Mayová nicméně svolala na čtvrteční odpoledne mimořádné jednání vlády. A podle televizní stanice Sky News se očekává, že kabinet požádá, aby schválil účast Londýna na případných leteckých úderech proti syrskému režimu. Opozici se ale vynechání parlamentu nelíbí. Šéf labouristů Jeremy Corbyn již Mayovou upozornil, že při jakékoli vojenské akci v Sýrii by měli mít své slovo i britští poslanci.

Podle západních médií je případnou americkou akci připravena podpořit i Francie. V americkém tisku se objevily spekulace, že vedle Francie počítají USA také s podporou Saúdské Arábie a Kataru.

Témata:  Velká Británie Britská armáda Sýrie ponorky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy