Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amnesty International: Počet poprav ve světě klesá, Čína svá čísla tají

Trest smrti
Trest smrti
Foto: Scott Langley

Londýn - Podle výroční zprávy lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) bylo loni z rozhodnutí státních orgánů popraveno 993 lidí v celkem 23 zemích světa. V roce 2015 zaznamenala AI 1634 poprav, což bylo nejvíce od roku 1989.

Počet poprav ve světě loni proti roku 2015 klesl o bezmála 40 procent. Podle statistik AI se počet poprav loni snížil i oproti roku 2016, kdy byl popravou ukončen život 1032 lidem, pokles je tak o čtyři procenta.

Ani v loňském roce do nich ovšem nebyl zahrnut počet trestů smrti vykonaných v Číně, která informace o této praktice utajuje. Podle odhadů AI ale zemřelo loni při popravách v nejlidnatější zemi světa několik tisíc lidí.

O 84 procent z oficiálně uvedeného celkového počtu 993 poprav se stejně jako v roce předešlém dělí Írán, Saúdská Arábie, Irák a Pákistán. Nejvíce trestů smrti, zachycených ve statistice, provedl opět Írán, kde bylo vykonáno až 60 procent poprav z celého Blízkého východu. Naproti tomu výrazný pokles oproti roku předešlému zaznamenal Pákistán, kde počet vykonaných poprav klesl až o třetinu.

Podruhé za sebou nejsou podle zprávy AI v první pětici nelichotivého pořadí Spojené státy, kde počet poprav (23) i nově odsouzených k smrti (41) loni proti roku předešlému vzrostl, z dlouhodobého hlediska však počet odsouzenců zůstává nízký. Vykonávání trestů smrti po krátkém přerušení loni obnovily americké státy Arkansas, Ohio a Virginia.

AI si všímá zejména pozitivního vývoje v subsaharské Africe, která podle zprávy organizace jen potvrzuje celosvětový trend poklesu této praktiky. Trest smrti v loňském roce zrušila například západoafrická Guinea a kroky ke zrušení poprav učinily také Burkina Faso a Čad. Nařízené tresty smrti pro odsouzené za vraždu pak zrušila Keňa.

Mezi evropskými zeměmi provádí popravy jako jediné Bělorusko, kde byl loni vykonán trest smrti u dvou odsouzenců. 

Témata:  trest smrti popravy AI (Amnesty International)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy