Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koho jmenuje Putin premiérem? Medveděv má šanci udržet si post i v příští vládě

Medveděv, Dmitrij
Medveděv, Dmitrij
Foto: www.wikipedia.org

Moskva - Vladimir Putin, vítěz březnových prezidentských voleb, musí po květnové inauguraci podle ústavy jmenovat nového premiéra. Podle listu Kommersantu je dosavadní předseda vlády Dmitij Medveděv vysokým favoritem, i když se o jeho pádu silně spekulovalo.

Ruský deník svou úvahu zdůvodnil hladkým průběhem středeční schůze ruské Státní dumy, na níž Medveděv skládal účty z činnosti své vlády. Kritika ze strany poslanců vládní strany Jednotné Rusko nezazněla, drobné výtky měli jen komunisté a nacionalisté. Jejich vůdce Vladimir Žirinovskij shrnul zasedání odkazem na slova Josifa Stalina z roku 1935: "Žijeme lépe a veseleji, drazí soudruzi". 

Odchod Medveděva z premiérské funkce byl přitom ještě nedávno považován za pravděpodobný. Za jeho možné nástupce označovali analytici moskevského starostu Sergeje Sobjanina, renomovaného ekonoma Alexeje Kudrina nebo Putinova kancléře Antona Vajna.

Putin zahájí svůj nový, už čtvrtý mandát slavnostní inaugurací 7. května. Očekává se, že nový premiér bude jmenován hned následující den. Premiéra musí schválit parlament, což se považuje za formalitu.

Datum 8. května se už v Rusku pro jmenování premiéra stalo tradicí. V roce 2008 byl toho dne jmenován do čela vlády Putin, o čtyři roky později ve stejný den Medveděv. O den později 9. května, kdy v Rusku slaví výročí konce druhé světové války, tak může nový premiér stanout po boku prezidenta na tribuně na Rudém náměstí, aby přihlížel slavnostní vojenské přehlídce.

Témata:  Dmitrij Medveděv Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy