Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zastavit Muellera? Exporedce Bannon má pro Bílý dům plán, píše The Washington Post

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Bývalý strategický poradce Bílého domu Stephen Bannon navrhl lidem z okolí prezidenta Donalda Trumpa způsob, jak ochromit vyšetřování skandálu kolem údajného ruského vlivu na americké prezidentské volby. Tvrdí to deník The Washington Post.

Bannon se Trumpovi loni v létě znelíbil a musel funkci opustit. Podle washingtonského listu ale s personálem Bílého domu nepřerušil styky.

Bývalý šéf FBI Robert Mueller vede vyšetřování ruské aféry, Trump ale jeho práci sleduje s velkou nelibostí, protože by mohlo zpochybnit jeho volební vítězství a oslabit jeho pozici na postu hlavy státu. Trumpova kritika Muellerova postupu v poslední době sílí, prezident nedávno vyšetřování označil za hrozbu pro Spojené státy.

Přímo Muellera Trump odvolat nemůže. Bannon proto prý navrhl, aby prezident nejdřív odvolal náměstka ministra spravedlnosti Roda Rosensteina, který Muellera do funkce zvláštního vyšetřovatele jmenoval. Rosensteinovým odchodem by svého cíle dosáhl, protože jeho nástupce by se pak mohl Muellera zbavit. Ministr spravedlnosti Jeff Sessions se od vyšetřování ruské stopy drží stranou.

Poté by podle Bannonova plánu mělo dojít k zastavení jakékoli spolupráce personálu Bílého domu s vyšetřovateli z Muellerova týmu. Trumpovi poradci zatím s výslechy souhlasí a při vyšetřování spolupracují.

Trump by nakonec měl podle Bannona využít takzvanou "výsadu výkonné moci" zvanou executive privilege, která podle ústavy umožňuje prezidentovi a jeho spolupracovníkům odmítnout za určitých okolností spolupráci s justičními orgány. Prezident podle Bannona nebyl o této možnosti svými poradci dostatečně informován, což prý byla "strategická chyba".

Deník The Washington Post přiznává, že nenašel náznaky toho, že by se Bílý dům doporučením Bannona hodlal řídit. Loni v létě prezident jeho vyhazov doprovodil prohlášením, že se Bannon "pominul", a situace se prý příliš nezměnila. "Když před prezidentem vyslovíte Bannonovo jméno, není to pěkný pohled," citoval list jistého vládního úředníka.

Snaha Bannona ovlivnit rozhodování prezidenta je ale podle washingtonského deníku známkou sílícího tlaku na personál Bílého domu, aby s Muellerovým vyšetřováním skoncoval. 

Témata:  Donald Trump Bílý dům USA Steve Bannon

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy