Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump na twitteru mlží: Útok na Sýrii může přijít brzo, ale také ne brzo

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident USA Donald Trump udržuje celý svět v nejistotě, zda USA opravdu na Sýrii zaútočí. V úterý tweetoval, že rakety přijdou. Dnes na sociální síti uvedl, že útok může začít brzy, nebo také ne.

"Nikdy jsem neřekl, kdy se bude na Sýrii útočit. Může to být velmi brzo, nebo vůbec ne tak brzo!" oznámil Trump. Poukázal také na to, že USA za vedení jeho administrativy "učinily ohromnou práci", když vytlačily Islámský stát. Dodal, že postrádá vděk vyjádřený Americe.

USA mají ve východním Středomoří dva torpédoborce s raketami Tomahawk, dále letadla i ponorky. Lodě k místu vyslala také Británie, která letadla na své základně na Kypru. Očekává se, zda se Británie k útoku připojí - odpoledne se kvůli tomu mimořádně sejde vláda. Francie se má rozhodnout do několika dní.

Syrská opozice dala najevo, že Trump svým úterním tweetem promeškal okamžik překvapení a poskytl syrskému režimu a Rusku se na útok připravit. 

Moskva popírá, že v Dúmě byly použity chemické zbraně, a požaduje nezávislé a objektivní vyšetření. Vzkázala Washingtonu, že není účastníkem twitterové diplomacie, nýbrž stoupencem seriózního přístupu.

Témata:  Donald Trump Sýrie USA

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy