reklama

Kyjev dokumenty o členství v SNS nikdy neratifikoval. Po anexi Krymu v roce 2014 ukrajinské vedení oznámilo, že "zahajuje proceduru ukončení členství". Aktivit SNS se Kyjev v posledních čtyřech letech prakticky neúčastnil.

Podle Porošenka by jeho úřad měl společně s vládou účast v SNS oficiálně ukončit "vzhledem k tomu, že tato organizace odmítla odsoudit ruskou agresi". Ukrajinské zastupitelství při orgánech SNS, umístěných v běloruském Minsku, by mělo být uzavřeno.

Ruská agrese proti Ukrajině rovněž podle Porošenka musí vést k okamžitému jednostrannému vypovězení některých článků rusko-ukrajinské smlouvy o přátelství, spolupráci a partnerství. Příslušný zákon prezident předloží ukrajinskému parlamentu. Smlouva byla uzavřena v květnu 1997, po krymské anexi byla na Ukrajině mnohokrát zpochybněna.

Zrušeny budou články, které odporují ukrajinským národním zájmům a brání realizaci práva země na sebeobranu. Zachovány zůstanou ty části smlouvy, které "ctí vzájemnou územní celistvost a potvrzují nedotknutelnost vzájemných hranic," řekl ukrajinský prezident na bezpečnostní konferenci v Kyjevě.