reklama

O útoku dnes informoval šéf britské elektronické rozvědky GCHQ Jeremy Fleming. Ochromena tak podle něj byla schopnost IS koordinovat útoky a utlumena jeho propaganda. "Výsledky těchto operací jsou dalekosáhlé," řekl Fleming, který dříve působil jako agent tajné služby MI5.

"V roce 2017 byly chvíle, kdy Daeš (alternativní zkratka pro IS) téměř nebyla schopná šířit svou nenávist po internetu, využívat svých běžných kanálů pro šíření své rétoriky nebo spoléhat se na jejich zveřejňování," řekl dále Fleming.

Dodal ale také, že velká část kybernetických operací byla příliš citlivá na to, aby o nich hovořil podrobněji. Překazily však internetové aktivity IS a dokonce zničily zařízení a sítě islamistů, zdůraznil Fleming. Tato kampaň podle něj ukazuje, jak cílená a efektivní může být kybernetická ofenziva.

Šéf GCHQ však upozornil, že boj proti IS není u konce, protože organizace nadále hledá cesty, jak provádět nebo inspirovat další útoky v Británii.

Fleming dnes také kritizoval Rusko za jeho údajně nepřijatelné chování v kyberprostoru, představující "rostoucí ohrožení".