Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co by svět měl dělat s uprchlíky? Psycholožka nabízí recept, jak se s nimi vypořádat

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pro server The Diplomat k tématu uprchlické krize poskytla rozhovor profesorka psychologie na univerzitě v Novém Dillí Honey Oberoi Vahali. Vahali musela jako dítě uprchnout z Tibetu. Téma uprchlíku tedy zná z vlastní zkušenosti a stalo se její celoživotním badatelským oborem, ke kterému napsala několik studií, ve kterých se zabývá především životem a psychologií uprchlíků z Tibetu.

Podle zprávy OSN se po světě pohybuje 22,5 milionu uprchlíků z čehož více, než polovina je mladších 18 let. Jak by měl na tuto výzvu svět odpovědět? „V první řadě je třeba rozlišovat mezi uprchlíky a migranty. Migrant je člověk, který dobrovolně opustil svojí zemi s představou, i když často iluzorní, o lepším životě někde jinde. Naopak uprchlík neměl jinou možnost než svoji zemi opustit, aby si zachoval život," vysvětluje.

Emoce podle Vahali jsou úplně jiné než u migrantů. Uprchlíci vytrženi ze svého prostředí daleko více přemýšlí o tom, kdo jsou, jaké jsou jejich kulturní kořeny a jaké jsou jejich tradice. Je proto pro ně daleko těžší žít v cizí zemi, než pro migranty.

Na otázku, jak by se svět měl zachovat k uprchlíkům Vahali konstatuje, že opakem uprchlictví je nacionalismus. „Čím větší nacionalismus, čím více neprostupné hranice, tím více narůstají problém nazývaný uprchlická krize.“ Země a lidé by se pak uprchlíkům měli chovat jako k vlastním obyvatelům „Uprchlíci jsou lidé jako vy nebo já, jen se ocitli ne vlastním přičiněním na druhé straně.“

Podle ní je ve skutečných uprchlících stálá touha k návratu domů, a společnost, která je přijímá, by k nim měla být ohleduplná. Sama uvádí jako příklad Indii, kde se k ní a její rodině chovali lidé velmi pozorně a štědře. Zároveň však upozorňuje, že přijímající stát by měl být na přijímání uprchlíků připraven „ Každý stát má samozřejmě svoje problémy s chudobou, nezaměstnaností nebo vyloučenými skupinami. Uprchlíci se stanou jen dalším z jeho problémů a lidé z hostitelského národa je mohou začít nesnášet a považovat je za problém," říká.

Zároveň však profesorka odmítá obavu, že by opravdový uprchlíci mohli být pro hostitelské země nebezpeční. „Není tu jen otázka, kolik uprchlíku mohou země přijmout, ale jak je zde i otázka je nejlépe začlenit do společnosti “ uzavírá Vahali.

Témata:  uprchlíci Indie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.