Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U hranice Izraele a Pásma Gazy opět propuklo násilí, vojáci používají ostrou munici

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Jeruzalém - I dnešní demonstrace u hranice Pásma Gazy a Izraele se zvrtly v násilné střety. Vojáci použili ostrou munici a další prostředky k rozhánění davu Palestinců včetně slzného plynu. Zatím jsou hlášeni dva zranění.

Protesty se pořádají u hranice od 30. března a mají pokračovat až do půlky května, tedy do 70. výročí vzniku Izraele.

Izraelská armáda předem varovala, že vojáci mají rozkaz střílet na ty, kdo se přiblíží k hranici. K dispozici má na místě tanky i odstřelovače. Minulý pátek se protestu zúčastnilo na 20.000 lidí, týden předtím ještě o 10.000 více.

Palestinské hnutí Hamás, které Pásmu Gazy vládne, akci označuje za Pochod návratu. Podle vedení Hamásu nakonec bude hraniční plot odstraněn a Palestina osvobozena - tedy Izrael zničen.

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman ve čtvrtek Hamásu vzkázal, "že nemá šanci a měl by změnit kurz". "Nás nikdy neporazíte," řekl Lieberman u příležitosti ukončení každoroční připomínky holokaustu. "Duch, naděje a víra nás provázely při holokaustu a za války o nezávislost a jsou silnější než všichni naši nepřátelé i ti, kdo nás nenávidí," řekl Lieberman.

Témata:  Izrael Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izraelská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy