Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neútočte na civilisty nebo budou údery pokračovat, varují Asada Francouzi

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Paříž/Damašek - Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dnes prohlásil, že by se vojenský úder proti Sýrii mohl opakovat, pokud režim prezidenta Bašára Asada opět překročí "červenou linii".

Francie spolu s Británií a Spojenými státy zaútočila v reakci na údajný chemický útok v Dúmě na cíle v Sýrii. Asad podle Le Driana ale poselství dnešní akce pochopil.  "Pokud by náhodou znovu překročili červenou linii, následovaly by nové údery, ale myslím, že lekci pochopili," uvedl ministr Le Drian v rozhovoru pro stanici BFMTV.

Cíle úderů podle něj byly splněny a další prozatím nejsou v plánu. Údery zničily "značnou část chemického arzenálu" syrského režimu. Už ráno Le Drian řekl, že operace byla legitimní, přiměřená a omezená.

Le Drian rovněž zdůraznil, že navzdory současné krizi kolem Sýrie prezident Emmanuel Macron nadále počítá s tím, že v květnu navštíví Rusko. Zúčastnit by se tam měl ekonomického fóra v Petrohradu.

Francouzská ministryně obrany Parlyová už dříve uvedla, že Rusko dostalo o chystaném raketovém útoku USA, Francie a Británie předem zprávu. Francouzské ministerstvo obrany později vydalo prohlášení, že během vojenské akce proti cílům v Sýrii vypálilo 12 raket. Zároveň uvedlo, že se nedomnívá, že by některé z francouzských střel byly sestřeleny.

Místopředseda turecké vlády Bekir Bozdag dnes zdůraznil, že americká armáda k útoku na Sýrii nevyužila leteckou základnu Incirlik, kterou země Severoatlantické aliance využívají v boji proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). "Povinností v Sýrii je ukončit souboj zbraní a nalézt politické řešení," uvedl Bozdag na twitteru.

Témata:  Francie Bašár Asad chemické zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy