Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurz vyzval k obnovení mírových rozhovorů o Sýrii, obává se eskalace napětí mezi USA a Ruskem

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Foto: Facebook

Vídeň - Rakouský kancléř Sebastian Kurz se obává eskalace napětí mezi USA a Ruskem. Dnes vyzval k obnovení mírových rozhovorů o syrského konfliktu, které se konaly ve Vídni v roce 2015.

"Po šokujícím použití chemických zbraní ze 7. dubna a po té poslední vojenské akci Západu v Sýrii je nyní na pořadu dne připomenout si důvod a všemi silami prosazovat diplomatický mírový proces," řekl Kurz podle agentury Reuters.

"Už je dlouhou tradicí, že Rakousko funguje v konfliktech jako místo dialogu a stavitel mostů, naposledy v íránské jaderné dohodě. Rozhovory o Sýrii je připraveno kdykoli uspořádat," dodal kancléř.

Pentagon údery v Sýrii hodnotí jako tvrdou ránu chemickému programu syrské armády. Vypáleno bylo podle něj 105 střel, tři vybrané cíle byly zničeny a ruská protivzdušná obrana nezasáhla. Syrská sice ano, ale nebyla účinná. Ruská armáda tvrdí, že raket bylo vypáleno 103 a 71 z nich syrská protiletadlová obrana zneškodnila. Pentagon ani Moskva nemají informace o případných obětech.

Syrský prezident Bašár Asad dnes útok označil za agresi. Proti operaci protestovaly v Damašku stovky Syřanů. Demonstrace proti zásahu se konaly i v Aténách.

Moskva kvůli úderu svolala mimořádné zasedání RB OSN. Hlasováním ale neprošel ruský návrh rezoluce, která měla útok odsoudit jako agresi proti Sýrii ze strany USA a jejich spojenců a jako porušení mezinárodního práva a Charty OSN. Francie, Británie a USA pak v sobotu předložily 12 partnerům v radě návrh vlastní rezoluce o Sýrii, který se kromě chemických zbraní týká i humanitárních a politických aspektů syrského konfliktu. Rusko uvedlo, že jej prostuduje, ale že nalezení kompromisu bude těžké.

Témata:  Sebastian Kurz Sýrie Rakousko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy